'Voldelige casuals' på Tribune Vest?

Hva skjer?

Moderator: haavarl

Svar
Brukeravatar
haavarl
Tifo Trondheim
Innlegg: 4667
Registrert: tor 10 mar, 2005 09:05
Sted: Askim

'Voldelige casuals' på Tribune Vest?

Legg inn av haavarl » tor 03 nov, 2005 12:40

Den såkalte 'casuals'-kulturen startet i England, og noen få, små grupperinger har sett dagens lys i Norge. Nå ser Brakka spøkelser ved høylys dag. Nærmere bestemt: de ser voldelige casuals på Tribune Vest. Og sikkert bare noen få på Brakka også, for å være enda nærmere bestemt.

Casuals-kulturen har to kjennetegn: De går pent kledd ('casually dressed') - gjerne i merker som Burberry, Stone Island og Lacoste. Og de er ute etter bråk. Først og fremst med andre casuals, og først og fremst utenfor stadion.

På Tribune Vest har Glassøye 1 og 2 (for å bruke et uttrykk fra Ola By Rise, skjønt ikke om de samme personene) nå observert både et flagg med en krokodille, og noen som går pent kledd. Glassøynene tenker: "Aha! Her må det være en gryende casuals-bevegelse! Den må fjernes, koste hva det koste vil!"

Men er det nå egentlig 'casuals' på Tribune Vest?

Her er en uttalelse fra personen som har malt det famøse krokodilleflagget. "Krokodilleflagget ble laget bare for å provosere frem meninger, og for å få frem i lyset hva som er lov og ikke lov på tribunen."

Meninger har såvisst kommet frem, både på tribunen, i supportermiljøet og nå på Brakka.

Meninger og misforståelser.

Også her kan det faktisk hjelpe om man snakker litt med folk, istedenfor å gjette seg frem på egen hånd og handle deretter.

I dette ligger en melding til visse mennesker på Brakka. Går det ikke an å ta slå av en trivelig prat over en kopp kaffe og få avklart saker, istedenfor å bestemme seg for hva folk mener, og så pøse på med vakter og politi?

Enkelte personer fra grupperingen som kaller seg Ultras Nidaros (hvorav noen også er med i tifogruppa TT) kler seg annerledes. Helt bevisst. Det er fordi de ikke identifiserer seg med "klovner fra fjern og nær med klovnehatter". Det er forøvrig en utbredt oppfatning at "alskens rare klær og tilbehør" bare er tåpelig og fjollete, selv om det er i lagets farger.

I tillegg mener de at drakta er altfor stygg til å gå med. Nærmere spesifisert går dette på sponsorlogoenes mange størrelser og spesielt farger. Idealet er Barcelonas drakt, som er helt uten sponsorer. Men, i virkelighetens verden vet de at sponsorer må til. Allikevel: hvorfor skal RBK ha Norges styggeste drakt? Og hvorfor skal Vålerenga, som man ellers ikke har så varme følelser for, klare å få til en slik pen drakt, til sammenlikning?

Javisst, de går litt penere kledd. Men det er et veldig langt steg unna å være 'et voldelig casuals-miljø'.

"Det er altfor mange snålinger som bruker klubbdrakt etc på Tribune Vest til at vi gidder å bruke det." Slik lyder ordene fra Ultras Nidaros. Og med det mener de at altfor mange tar på seg klubbens farger, og stiller opp på tribunen, uten å delta. Tribune Vest skal være for stående, syngende supportere. Denne hensikten er Kjernen og klubben enige om. Men altfor mange kommer uten å delta, altfor mange vil mest bli underholdt, altfor få ønsker å hjelpe til med selve supporterkulturen.

"Casuals skyr jo omtrent klubbfargene. Vi gjør jo vårt beste for å framheve de, igjennom banner, flagg etc." sier en representant fra Ultras Nidaros.

Disse kara er ultras. Dette betyr å ha sterke følelser for laget, og å ville følge det i tykt og tynt. Sang er det viktigste innholdet i ultras-kulturen, og det er ikke tilfeldig at blant de menneskene som synger mest og høyest, både på hjemme- og bortebane, finner du Ultras Nidaros. Ikke bare synger de, de er også viktige i det å lage nye sanger, og å få folk til å være med på å synge. Det er slett ikke uvanlig å finne en 'ultra' som forsanger, på tribuner over hele verden. Også på Tribune Vest.Men voldelige, det er de ikke. Ikke oppfordrer de til slåsskamper, og ikke oppfordrer de til å pælme ting på banen. Ultras Nidaros tar avstand fra å kaste ting på banen.

Jada, på noen kamper har det vært pælmet ting på banen. Vi antar slikt kan skje når sinnene kommer i kok, men det er en helt idiotisk ting å gjøre. Og det gjøres ikke av noen spesielle grupperinger, her er det enkeltpersoner, enkeltsupportere, som handler i affekt. Dumt gjort. Men det er ingen organisert handling, ikke planlagt, ikke veloverveid - knapt overveid i det hele tatt, tenker jeg.

På Tribune Vest står det en stor mengde mennesker for å støtte klubben. Noen er kledd i lagets farger, andre i hverdagsklær, noen går kanskje litt penere kledd. Noen synger, noen synger ikke. Her er alle typer mennesker, fra den som holder kjeft hele kampen, til den som synger og hopper seg hes, og den litt idiotisk spontane som kom til å kaste en mynt i et ubetenksomt øyeblikk. Men det du ikke finner her, er et 'voldelig casuals-miljø'.

Hører du det, Endre Storholt?
Sist redigert av haavarl den tor 03 nov, 2005 13:25, redigert 1 gang totalt.
planleggingsnazi

Brukeravatar
Gaustad
Tifo Trondheim
Innlegg: 231
Registrert: tor 09 jun, 2005 08:41
Sted: Melhus
Kontakt:

Legg inn av Gaustad » tor 03 nov, 2005 13:14

Gratulerer med nok en finfin artikkel, haavardl. Vi skulle bare hatt en garanti for at Storholt leser det.

Thor_Arild
Innlegg: 49
Registrert: tor 21 jul, 2005 12:31
Sted: Trondheim
Kontakt:

Legg inn av Thor_Arild » tor 03 nov, 2005 14:41

Er gjenngitt på kjernen.com, så da er sjansen større for at han leser det.
Svart og kvit, vi è så stilig!

Nei til mandagskamper!!!!

petters1984
Tifo Trondheim
Innlegg: 1199
Registrert: man 07 mar, 2005 21:24
Sted: På landet

Legg inn av petters1984 » lør 19 nov, 2005 20:35

Da er det bare å unnskylde Endre, vi har voldelige casuals på Tribune Vest, fant bilde av en av de værste nå.. Huff for en skam..

http://www.boreme.com/boreme/media-pictures/chavs-1.jpg :lol:
UN99

Svar