1966-2006!

Hva skjer?

Moderator: haavarl

Svar
gammelerik
Tifo Trondheim
Innlegg: 709
Registrert: ons 18 mai, 2005 16:01

1966-2006!

Legg inn av gammelerik » tir 07 mar, 2006 22:28

Litt rart å tenke på at ei gruppering som egentlig ikke eksisterer har eksistert i førti år nå. Det er altså så lenge siden den første organiserte ultrasgruppen i Hellas ble dannet. Grupperinga ble startet opp av to grunner; for lettere å få tak i billetter på det relativt lille stadionet til klubben sin og for å kunne stå sammen om å holde motstanderfans unna "sin" tribune. Navnet tok de fra den tribuneseksjonen de sto på. Gate 13 Fan Club.

Gate 13 satte fort standard for de øvrige greske fanklubbene som etterhvert dukka opp med sin fanatiske innstilling til å støtte klubben og sine egne. I løpet av syttitallet ble gate 13 sagnomsust over store deler av fotballverdenen både for voldelige handlinger og, som sagt, sin enorme støtte til Panathinaikos. 1978-79 sesongen kulminerte i voldelige sammenstøt over hele Hellas og det greske fotballforbundet og politiet samarbeida om å få "renska" opp. "Opprenskinga" ble starta opp i 1980 og foregikk blant annet ved at politiet sendte inn undercoveragenter der det hele starta. Gate 13. En aksjon som varte i to år.

På slutten av syttitallet ble også en rekke nye supporterklubber starta opp av personer med bakgrunn i gate 13. Med Green Devils i førersetet.
På midten av åttitallet besluttet den daværende presidenten i Panathinaikos å forby alle uoffisielle fangrupperinger på grunn av en rekke hooliganske aktiviteter og starta opp en offisiell supporterklubb.
I 1988 ble Green Cockneys Club starta opp med gate 13 som visjon og i 1989 kom også Mad Boys og Fan Club Zografou på banen. Disse to gruppene og flere med den samme tankegangen danna i 1993 Athens Fans. Mad Boys trakk seg forøvrig to år senere ut av Athens Fans. Frem og tilbake er like langt. 1997/98-sesongen ble ramma av de verste opptøyene i gresk historie og alle supporterklubber unntatt den offisielle ble igjen beslutta nedlagt av Panathinaikos-presidenten.

I dag har panathinaikos omkring 35 forskjellige supportergrupperinger. De aller fleste av disse med navn fra de forskjellige bydelene og stedene i Hellas medlemmene kommer fra. Gate 13 er fortsatt samlebetegnelsen på Panathinaikos ultras. Og kommer helt sikkert til å være det de neste førti årene også. Både blant oss som en heldig gang har opplevd eller kommer til å oppleve den magiske stemninga på en av panathinaikos sine hjemmekamper og blant de som hver kamp synger seg hese for Panathinaikos.

Lenge leve ultrasbevegelsen!

BildeBilde

Svar